Körkort – den ultimata friheten

18 års-dagen är en viktig födelsedag för många, eftersom det innebär att man får ta körkort för personbil. Många påbörjar väl processen med övningskörning, både hemma och på körskola, tidigare. Men när du fyllt 18 år har du även rätt att ta körprovet via din körskola. För dem som är extra fordonsintresserade är detta en efterlängtad dag. De kanske till och med fått en första bil som de håller på att skruva med i garaget.

Vad krävs för att ta körkort?

Kring sex miljoner svenskar har B-körkort, det vill säga körkort för personbil. Det innebär en stor frihet, öppnar möjligheter, men innebär också ett stort ansvar. För att skaffa B-körkort krävs en del saker av dig. För många inleds processen när man fyller 16 år. Det är nämligen då man får börja övningsköra. Då krävs att du har en handledare som är villig att sitta bredvid och guida dig när du kör. Oftast är det en förälder som ställer upp på detta. Handledarna behöver också genomgå en särskild handledarkurs för att få denna roll. Vissa hoppar förvisso över detta steg och börjar övningsköra på körskola direkt.Fördelen med att börja övningsköra hemma är dock att du är mer van när du ska börja på körskola och klara av vissa delmoment. Då kan du också få ner kostnaderna genom att ta färre körlektioner. I samband med körskoleutbildningen är det en teoretisk del som ska pluggas in. När du sedan klarat alla delmoment och en riskutbildning ska du bli godkänd på ett teoretiskt prov, samt själv körprovet. När detta är klart har du ditt körkort! På Fordonskurser.se kan du läsa mer. Läs också allt som gäller hos den ansvariga myndigheten Transportstyrelsen.

Knep att använda i garaget

Du som är extra fordonsintresserad ser väl bilen som din alldeles egen pärla när du väl tagit körkort. I Expressens egen motorbilaga kan du läsa några smarta knep för att vårda din pärla.